Förädling och Jordbruk
Det vi kallar te är bladen från en buske, som helt enkelt heter tebusken. För att kunna dricka te måste man skörda bladen.
När tebusken är hel och orörd har cellerna olika membran och hinnor som hindrar syret från att reagera med dem. Vid skörden bryts blad och stjälkar av och gör att cellerna går sönder och en liten oxideringsprocess börjar vid snittytan där bladen bröts av.
Om man bara låter tebladen lufttorka efter plockning får man vitt te, som alltså är det minst processade av alla teer.
Svart te är det te som är mest oxiderat innan det hettas upp. Det vi kallar svart te kallas i Kina för rött te.
Oxideringen kan avbrytas genom att man hettar upp tebladen till över 85 grader, och görs detta precis efter skörden får man grönt te.
Det vi kallar rött te är inte blad från tebusken utan barr från den afrikanska rooibosplantan. Det röda rooibosteet är oxiderat men det finns även ickeoxiderat rooibos. Till skillnad från tebusken så innehåller rooibosplantan inget koffein.
Jag översätta fermentering med jäsning, och jäsning är en biologisk process som involverar mikroorganismer (svampar), medan oxidering är en kemisk process.
Vitt och svart te lufttorkas.
Vad är lufttorkning? Svar: Precis som ordet låter försöker man torka luften, d.v.s. man tar bort all fukt från området. När det gäller Teet så får man bort all vatten och fukt så det blir torrt. Det är därför tebladen kan brytas med minsta nuddning.
Vid förädling sker detta:
Lufttorkning... av bladen är det första som sker efter skörden.
Valsning/rullning. En maskinell process som frigör smakämnena.
Fermentering/jäsning. Sker i en sval o fuktig miljö. Efter denna process är bladen koppar-
bruna.
Torkning/bränning. Teet utsätts för varm luft. Denna process avstannar fermenteringen och
gör bladen svarta.
Arbetsförhållande:
De stora teplantagerna kräver arbetskraft och de anställda jobbar flera timmar om dagen, och de anses inte vara en duktig plockare om de inte samlar ihop 30 – 35 kilo teblad per dag.
Många arbetare lever isolerat från samhället och bor i barackliknande byggnader utan egna hem.
Odlaren blir ofta lurad på pengar vid transporterna och de anställda får då arbeta mer och oftare för att producera mer te och tjäna pengar åt odlaren.
Hur lång tid tar det?
Det tar ca 24 timmar för ett svart te att gå igenom de olika leden i förädlingen för att till slut förpackas.
Miljöpåverkan: Det krävs stora ytor för att kunna ha en teplantage och detta tar stora ytor av vissa organismers platser. Bara vissa trivs där men de är förmodligen också borta eftersom man använder gifter för att få plantorna att gro snabbare (troligen).
Arbetsförhållanden: Arbetarna är inga speciella anställda därför att de ändå får ganska lågt lön för vad de arbetar. Det är mer liksom de som vill jobba där får komma och jobba.
KÄLLOR:
http://www.hemslojd.org/rama/Bj%C3%B6rken/F%C3%B6r%C3%A4dling.htm
http://www.fairtradecenter.se/node/71